طراحي يک سامانه تحت وب مدیریت مطب براي بسياري از پزشکان، کلينيک ها و بيمارستان ها نقش مهمي را ايفا مي کند. همه ي کسب و کار ها براي گسترش و پيشرفت حوزه ي کاري خود به نرم افزار هاي تحت وب يا تحت ويندوز نياز دارند.
هنگامي که تعداد مراجعين به مطب ها و کلينيک ها افزايش مي يابد، بالطبع بايد وقت بيشتري براي نوبت دهي، ساماندهي پرونده هاي پزشکي بيماران، تجويز دارو يا موارد ديگر صرف کرد.
سامانه تحت وب چيست؟
سامانه ها يا نرم افزار هاي تحت وب، نوع خاصی از نرم افزار ها هستند که کاملا با نرم افزار های تحت ویندوز تفاوت دارند.
نرم افزار های تحت ویندوز روی کلاینت کامپیوتر نصب می شوند و برای اجرای آن ها می بایست از خود ویندوز استفاده کرد. حال برای استفاده از نرم افزار های تحت وب می توان از مرورگر هایی مانند کروم، فایرفاکس،اپرا و … بهره گرفت.
در کل چهار نوع نرم افزار یا سامانه ی تحت وب مدیریت مطب وجود دارد که به شرح زیر هستند:
- نرم افزار کلاینت سرور
- نسخه اندروید یا ios (اپليکيشن)
- نسخه دسکتاپ
- سامانه تحت وب مدیریت مطب
در نسخه اپلیکیشن که اکثر نرم افزار ها آن را دارند، پزشکان و مراجعین می توانند هر زمان که بخواهند به آن دسترسی داشته باشند. اما پشتیبانی از آن دشوار است. نسخه ی دسکتاپ هم فقط با یک دستگاه و یک نرم افزار می توان کار کرد و برای کلینیک ها و ساختمان پزشکان مناسب نخواهد بود.
یکی از مزیت های سامانه های تحت وب این است که شما برای آپدیت کردن آن ها نیازی به سی دی یا آپدیت دستی ندارید. چون هر گونه تغییر یا آپدیتی که سازنده ارائه دهد به طور خودکار بر روی حساب تمامی کاربران اعمال خواهد شد.
سامانه تحت وب چگونه عمل مي کند؟
هر فرد یا سازمان برای گسترش کسب و کار خود می تواند از سامانه یا نرم افزار های تحت وب استفاده نماید. سامانه های تحت وب به علت آنلاین بودن در همه جا قابل دسترسی هستند و می توان از آن ها استفاده نمود.
برای برنامه نویسی این سامانه ها معمولا از زبان های جاوا اسکریپت و HTML استفاده می کنند. علت استفاده بیشتر از این زبان ها این است که اکثر مرورگر ها بر اساس این دو زبان طراحی شده اند.
سامانه های تحت وب برای پاسخ به درخواست های کاربران یا کلاینت ها و ذخیره اطلاعات در پایگاه داده به یک وب سرور نیاز دارند.
نحوه ی عملکرد سامانه های تحت وب به این صورت است که ابتدا کلاینت یا کاربر درخواست را از طریق اینترنت به برنامه می فرستد سپس وب سرور در خواست کلاینت را به سرور مناسب برنامه می فرستد. سرور سامانه تحت وب با استفاده از پردازش داده ها یا انجام جستجو در پایگاه داده درخواست کلاینت را جواب می دهد.
در مرحله ی بعد داده های مورد پردازش قرار گرفته و اطلاعات لازم توسط سرور سامانه به سرور وب ارسال می شوند. و در قدم آخر سرور وب اطلاعات در خواستی را به کلاینت یا کاربر نمایش می دهد.
سامانه تحت وب مدیریت مطب چيست؟
برای این که معنی دقیق تر این عبارت را بررسی کنیم نیاز داریم تا کار هایی که در یک مطب یا کلینیک انجام می شود را بررسی کنیم. در مطب منشی پزشک اطلاعات مراجعین را ثبت می کند و طبق برنامه برای آن ها نوبت تعیین می کند. سپس برای هر بیمار پرونده ای تشکیل داده و در آخر آن ها را بایگانی می کند.
کاربرد سامانه تحت وب مدیریت مطب
گاهی اوقات پزشکان فرض می کنند که اگر اطلاعات و پرونده ی مراجعین را روی کامپیوتر یا لپ تاپ خود داشته باشند، دیگر هیچ مشکلی برای آن ها پیش نخواهد آمد. اما هنگامی که دقیق تر بررسی می کنند متوجه می شوند که مشکلاتی از قبیل مشکلات سخت افزاری، ویروسی شدن سیستم، عدم پشتیبانی نرم افزار یا از دور خارج شد آن، هزینه ی زیاد برای تهیه نرم افزار و … ممکن است به وجود آید.
سامانه تحت وب مدیریت مطب برای ثبت و بایگانی پرونده ها طراحی می شود و باعث می شود تا پزشکان بتوانند مطب خود را راحت تر اداره کنند. این سامانه می تواند نتیجه آزمایش ها و رکورد های بیمار را از آزمایشگاه در دسترس پزشک قرار دهد.
این سوابق توسط پزشکان یا کلینیک ها نگهداری و کنترل می شوند. برخی از کلینیک ها اجازه ی دسترسی به اطلاعات را به بیمار می دهند و حتی آنان می توانند اطلاعات خود را ویرایش کنند.
یکی دیگر از کاربرد های سامانه تحت وب مدیریت مطب این است که به پزشکان و دستیاران اجازه می دهد تا درباره ی برنامه های درمانی یا روند جراحی ها با یکدیگر به صورت آنلاین بحث و تبادل نظر کنند.
علاوه بر مطب، برای کلینیک، داروخانه و حتی بیمارستان نیز می توان یک سامانه تحت وب مدیریت مطب ایجاد کرد. با گسترش علم و فناوری مدرن کردن مطب یکی از گزینه های ویژه برای افزایش راندمان و صرفه جویی در منابع انسانی و زمان است.
یک نرم افزار مدیریت مطب چه ویژگی هایی دارد؟
اگر شما مدیریت یک مطب، کلینیک و یا یک ساختمان پزشکان را بر عهده دارید می توانید بر اساس مراتب شغلی کارمندان به آن ها سطح دسترسی به سامانه تحت وب مدیریت مطب را بدهید.
یک سامانه تحت وب مدیریت مطب باید دارای چند ویژگی اصلی باشد. شما می توانید با رعایت کردن این موارد، ویژگی ها و امکانات به خصوص خود را به نرم افزار اضافه کنید.
از ویژگی های اصلی که می توان به آن اشاره کرد تشکیل پرونده ی بیماران است به طوری که باید اطلاعات مراجعین اعم از ثبت تصاویر، ثبت داروها، تصویر نسخه ی تجویز شده وجود داشته باشد.
مورد بعد، استفاده از ریمایندر(یاد آور) برای یادآوری زمان ویزیت است که از طریق پیامک یا خود سامانه می توان از آن بهره برد. بدین ترتیب هنگامی که یک یادآور به بیماران ارسال شود اتلاف وقت یا کنسل کردن ویزیت به کمترین حد ممکن خود می رسد.
امکان آپلود کردن نتیجه آزمایش های بیماران توسط کلینیک ها و آزمایشگاه ها روی پرونده ی آنان تا دسترسی پزشکان به آزمایشات راحت تر باشد. یکی از اصلی ترین و مهم ترین ویژگی که هر سامانه تحت وب مدیریت مطب باید دارا باشد، عضویت در انواع سیستم کد گذاری عمومی و درمانی بیماران است که به منظور ثبت اطلاعات و نسخه های بیماران برای شرکت های بیمه صورت می گیرد.
آخرین مورد ضروری برای سامانه تحت وب مدیریت مطب بخش مالی و حسابداری است. عملیات هایی از جمله بدهی مراجعین، محاسبه درآمد روزانه و ماهانه، حقوق کارمندان و مزایای سالانه، بستانکاری از برخی شرکت های بیمه و محاسبه مالیات باید لحاظ شود.
مزايای استفاده از نرم افزار مدیریت مطب
یکی از مزایای منحصر به فرد سامانه تحت وب مدیریت مطب این است که بیماران می توانند اطلاعات نسخه ی پزشک را مطالعه کنند. همچنین می توانند بفهمند چه داروهایی را باید استفاده کنند یا آیا دارو های تجویز شده عوارض یا تداخل با دارو های دیگر را دارند یا خیر.
یکی از مزایای بزرگ این سامانه این است که دیگر نیازی به استفاده از کاغذ وجود ندارد و می توان اطلاعات بیماران را دیجیتالی نمود و از مصرف بیهوده کاغذ صرف نظر کرد.
حتی می توان قسمتی را برای جستجوی دارو ها با تنها یک حرف اختصاص داد. با این امکان می توان اطلاعات کامل دارو اعم از عوارض و یا تداخل های آن با دارو های دیگر را مشاهده کرد.
با استفاده از سامانه تحت وب مدیریت مطب می توان قسمتی از زمان خود را به جز ویزیت حضوری به ویزیت آنلاین هم اختصاص دارد. بیمارانی که قادر به مراجعه حضوری نیستند می توانند از طریق سامانه نسبت به تعیین وقت ویزیت آنلاین اقدام کنند. ویزیت های آنلاین می توانند به صورت تلفنی و گفتگو های متنی انجام شوند.
برای دسترسی به سامانه تحت وب مدیریت مطب مانند نسخه ی دسکتاپ لزومی به طراحی همزمان هم برای ویندوز و هم برای موبایل نیست. هر زمان که اراده کنید با دستگاه های مختلف می توانید از آن استفاده کنید و امنیت آن هم بسیار بالاتر از ویندوز است.به علاوه ی آن امکان از بین رفتن اطلاعات در آن بسیار کم است چون می توان از چندین سرور مختلف برای ذخیره اطلاعات استفاده کرد.
از دیگر مزایای سامانه تحت وب مدیریت مطب می توان به موارد زیر نیز اشاره کرد.
– مشاهده سابقه و پرونده ی مراجعه کننده
– اسکن مدارک بیمار
– افزودن یا ویرایش متن های شکایت بیمار
– ثبت نسخه دارو
– کاربری آسان
– امکان ایجاد نظر سنجی
معايب نرم افزار تحت وب مدیریت مطب
همان طور که اشاره کردیم سامانه های تحت وب از کاربرد و مزایای بسیاری نسبت به سامانه های تحت ویندوز برخوردار هستند اما دلیل بر بی نقص بودن آنان نیست.
به دلیل این که سامانه تحت وب مدیریت مدیریت مطب به اینترنت متصل است و دسترسی به اینترنت برای کاربران اجباری است، ممکن است هنگام قطع اتصال دسترسی کربران به سامانه نیز قطع شود؛ یا اینکه ممکن است به دلیل حجم زیاد اطلاعاتی که در یک زمان مشخص بین کاربران جابجا می شود سرعت اینترنت پایین بیاید و زمان پاسخگویی سامانه تحت وب مدیریت مطب افزایش یابد.
یکی از دلایل دیگر این است که چون سامانه تحت وب مدیریت مطب به وبسایت متصل است اگر مشکلی برای سایت در زمینه های مختلف از جمله هاست به وجود بیاید سامانه نیز از دسترس خارج می شود.