سامانه تحت وب با استفاده از برنامه هایی مانند گوگل کرم, فایرفاکس, اپرا ,اکسپلورقابل دسترس است،حتی با دستگاه های مختلف مثل لپ تاپ، تبلت، گوشی موبایل و همچنین تلویزیون های هوشمند می شود به یک سامانه تحت وب دسترسی پیدا کرد و با تغییر کردن عملکرد و اپدیت شدن برنامه ها، برای همه کاربران در سطح جهانی اپدیت خواهد شد و یکی از مهم ترین مزایای یک سامانه این است که نیازی به دانلود یا دریافت CD برای بروزرسانی نیست.
امروزه اینترنت به عنوان یک رسانه قوی در ایجاد ارتباطی موثر میان همه انسان ها عمل می کند سامانه تحت وب هم باعث گسترش وسیع تر این ارتباط شده است.
چرا به یک سامانه تحت وب نیازداریم
دسترسی آسان آن مهم ترین نکته است که به راحتی با رایانه و گوشی همراه می شود دسترسی به یک سامانه را داشته باشیم.
سامانه تحت وب یک گزینه مناسب برای همه سازمان ها به حساب می آید و همچنین برای بروزرسانی نیاز به یادآوری نیست خود سامانه به صورت خودکار بروزرسانی می شود. از طریق اینترنت می شود به هر سامانه تحت وب دسترسی پیدا کنیم و نیازی به نصب نیست.
با ساده ترین سیستم هم می شود به پیشرفته ترین نرم افزار های تحت وب دسترسی پیدا کرد زیرا وظیفه سیستم شما تنها نمایش اطلاعات است.
طراحی سامانه تحت وب
همانطور که از نام آن مشخص است بر پایه وب طراحی شده است و به دلیل آنلاین بودن و در دسترس بودن برای همه دستگاه های متصل به اینترنت توجه زیادی به آن شده و امروزه بیشتر نرم افزار ها به صورت آنلاین طراحی می شوند تا بتوان در همه جا از نرم افزار استفاده کرد و در دسترس باشد.
هر فردی می تواند با داشتن یک نرم افزار تحت وب با توجه به شغل خود کسب و کار خود را گسترش دهد.
نرم افزار های تحت وب تا کنون گسترش زیادی داشته اند و سرعت بالایی هم دارند چند دلیل نرم افزار های تحت وب را از نرم افزار های ویندوزی بالاتر و برتر قرار می دهد :
سرعت بالاتر سامانه تحت وب
سرعت دسترسی نرم افزار های تحت وب نسبت به نرم افزار های ویندوزی بالاتر است و قابلیت این را دارد که با هر دستگاه دیجیتالی و هوشمندی مانند: گوشی همراه ,تبلت, لپ تاپ و… در دسترس قرار بگیرد.
سرعت بالا این نرم افزار مخاطب های زیادی را به خود جذب کرده است و باعث شده که افراد بیشتر زمان خود را برای انجام کارهایشان در این نرم افزار صرف کنند.
تنوع سامانه تحت وب
به دلیل وجود طراحی در سامانه تحت وب باعث می شود افراد را به خود جذب کند، مانند شرکت گوگل که از طراحی خاصی برای سامانه خود استفاده میکند که طراحی جهانی شده است و همه آن را می شناسد.
در نسخه های نرم افزار تحت ویندوز هم طراحی وجود دارد ولی خیلی کمتر.
نرم افزار های تحت ویندوز به دلیل اینکه سرعت پایینی دارند وقابل دسترس در همه زمان ها و مکان ها نیستند و همچنین قیمت بالای نرم افزارها کارایی زیادی برای کسب و کارها ندارد.
وقتی ما می خواهیم از نرم افزاری استفاده کنیم نگاه می کنیم که ایا این نرم افزار همه نیاز های ما را برآورده می کند یا نه میبینیم که نرم افزار های ویندوزی پاسخ درصد بالای از نیاز های مارا نمی دهد این دلیل باعث می شود که از نرم افزار های تحت وب استفاده کنیم که پاسخ همه نیاز های ما را از جمله برای کسب و کار ها می دهد.
طراحي تجربه و واسط کاربري
تجربه ي کاربري چيست؟
به هر نوع احساس و تجربه اي که ما در هنگام استفاده از يک سرويس يا محصول داريم، تجربه ي کاربري (UX) گفته مي شود.طراحي تجربه کاربري به يکي از محبوب ترين حوزه هاي فن آوري تبديل شده است. تجربه کاربري در مفهوم به احساس و تجربه کاربران از مشاهده و رويت صفحات اطلاق مي شود.
آشنايي و تسلط بر روان شناسي کاربر، بازاريابي، مفاهيم طراحي و دانستن نياز هاي کاربر تکنيک هايي هستند که يک طراح UX نيازمند يادگيري آن هاست.طراحان توسعه محصول، استراتژي و طراحي را ترکيب مي کنند تا تجربه هايي يکپارچه را براي خدمات و محصولات خود ارائه کنند.
همچنين براي تسلط بر طراحي، يادگيري برخي ابزار هاي طراحي مانند photoshop، sketch و adobe illustrator ضروري است.
تجربه ي کاربري چه مزايايي دارد؟
استفاده از تجربه کاربري براي شما پرسود خواهد بود به اين دليل که:
- با اطمينان کسب و کار خود را براي پيشرفت بهتر آماده مي کنيد.
- در طول زمان اندک، شاهد بازگشت سرمايه خود خواهيد بود.
- محصول شما براي استفاده مخاطبان بهترين تاثيرگذاري را خواهد داشت.
- براي رفع مشکلات محصول بيشترين صرفه جويي را خواهيد داشت.
واسط يا رابط کاربري چيست؟
اين عبارت مخفف user interface design يا همان طراحي رابط کاربري مي باشد. رابط کاربري يک واسطه بين ماشين و انسان است.در حقيقت شامل بخشي از يک برنامه است که کاربر به طور مستقيم با آن ارتباط دارد.
طراحي رابط کاربر بر سه حيطه اصرار مي کند:
- طراحي رابط بين يک انسان و کامپيوتر
- طراحي رابط بين نرم افزار و ساير اشيا خارجي
- طراحي رابط ها بي اجزاي نرم افزار
هدف از طراحي رابط کاربري، نماياندن کارآمدترين و ساده ترين روش تعامل براي رسيدن کاربر به اهداف خود است که به آن طراحي کاربر محور گفته مي شود.
طراحي رابط کاربري يک مبحث بسيار مهم شامل زيبايي شناسي است که طبق مدل مرجع IFIP به چهار دسته تقسيم بندي مي شود:
- جنبه محاوره اي(احساس)
- جنبه فني يا کاربردي(دسترسي به ابزار ها)
- جنبه ورودي/خروجي(بصري)
- جنبه سازماني(ارتباط و همکاري)
براي طراحي يک رابط کاربري چه ايده هايي لازم است؟
آسايش کاربر را مي توان به وسيله ي ايجاد کردن قابليت بازگشت از يک عملکرد فراهم کرد.تعداد فيلد سوالات را کاهش دهيد.به جاي ايجاد لودينگ صفحه آن را سريعا نمايش دهيد.اعتبارسنجي لحظه اي را مي توان قرار داد.به جاي ارائه پيشنهادات تکراري، گزينه خود را توصيه کنيد.
UX و UI چه تفاوت هايي دارند؟
بسياري از افراد اين دو مفهوم را يکي مي دانند اما در اصل کاملا از هم متفاوت هستند اما شباهت آن ها اين است که هر دوي آن ها به کاربر مربوط مي شوند.UI از عناصري ساخته شده است که کاربر مي تواند با سرويس در تعامل باشد و UX برداشت کاربر از استفاده ي سرويس مي باشد.
تجربه کاربری و رابط کاربری مکمل یکدیگر هستند و طراحی رابط محصول تاثیر بسیار زیادی روی تجربه کاربری نهایی دارد. می توان گفت که UI بخشی از UX محسوب میشود، چرا که میتوان گفت کل یک محصول UX است و UI بخشی از این فرآیند است. اگر UI به درستی طراحی نشود مطمئنا تاثیرگذاری UX زیر سوال میرود، در حقیقت این UI است که میتواند UX را به خوبی نمایش دهد .
وظايف يک طراح UX
يک طراح براي ساختن تجربه به استراتژي و محتوا که شامل تحليل رقبا، توسعه محتوا، استراتژي محصول و تجزيه و تحليل مشتري مي شود و هم چنين فرم وايرلس که حاوي تست و تکرار، نمونه سازي اوليه، شبکه سازي، هماهنگي با طراحان و … است، نياز دارد.
تخصص هاي تجربه کاربري شامل موارد زير مي شود:
- UX design
- Strategy
- Research
- Code develpement
- Visual design
وظايف يک طراح UI چيست؟
آن چه که يک طراح UI انجام مي دهد درباره ي ظاهر و احساس محصول و پاسخگويي و تعامل است که شامل طراحي دکمه ها و آيکون ها، انتخاب تايپوگرافي و پالت رنگ، ساختن يک راهنماي استايل و همکاري با طراحان UX است.
در ادامه به مواردي از تخصص هاي اين شاخه اشاره خواهيم کرد:
- طراح گرافيک
- طراح وب
- Css
- Illustrator
وب اپلیکیشن
وب اپلیکیشن یا سامانه های تحت وب
وب اپلیکیشن یا همان سامانه های تحت وب به نرم افزار هایی گفته می شود که برای اجرا نیازی به نصب ندارند و کاربر می تواند با استفاده از مرورگر هایی نظیر گوگل کروم، اپرا، فایر فاکس از آن ها استفاده کند. وب اپلیکیشن ها برخلاف اپلیکیشن های تلفن های هوشمند احتیاجی به دانلود، نصب و بروز رسانی مداوم ندارند. وب اپلیکیشن ها را می توان به چند دسته کلی تقسیم کرد که در ادامه به آن ها می پردازیم.
-
فروشگاه های آنلاین
اولین بخشی که در این مقاله به آن می پردازیم فروشگاه های آنلاین و تجارت الکترونیک است. آشنا ترین قسمت در وب اپلیکیشن ها فروشگاه های آنلاین است که در آن ها محصولاتی را به نمایش گذاشته و می فروشند. با گسترده شدن کسب و کار ها احتیاج به سایت ها بیش از پیش احساس می شود. وب اپلیکیشن ها در فروشگاه های آنلاین به علت امکان خرید و انتقال وجه به وسیله کارت های بانکی از ساختار پیچیده تری برخوردار است.
فروشگاه های آنلاین علاوه بر امکان مشاهده محصولات و قیمت آن ها دارای پنل مدیریتی برای بروزرسانی موجودی محصولات، تغییر قیمت ها و در نهایت مدیریت خرید ها توسط ادمین های سایت می باشد. وب اپلیکیشن ها طوری طراحی می شوند که در موبایل، تبلت و کامپیوتر به راحتی نمایش داده می شوند.
-
پرتال ها
پرتال ها ابزار هایی هستند که به کاربر این امکان را می دهند که از طریق صفحه اصلی یا همان home page به بخش های مختلف و امکانات متنوع سایت دسترسی پیدا کنید. این بخش ها و امکانات شامل مواردی چون ایمیل ها، امکان جستجو در سایت، فرم ها و اطلاعیه ها، ثبت نام در سایت و مواردی از این دست متناسب با نوع کاربری سایت می باشد.
انواع پورتال ها که میتوان نام برد عبارتند از:
- پرتال سازمانی
- پرتال خبرگزاری
- پرتال آموزش مجازی
- پرتال اطلاع رسانی
- پرتال تبلیغاتی
- پرتال فروشگاه مجازی
- پرتال دفتر کار مجازی
- پرتال موزه مجازی
- پرتال فروشگاه مجازی
- پرتال پشتیبانی
- پرتال گالری تصویر
- پرتال تجارت الکترونیک
-
وب اپلیکیشن دینامیک یا پویا
وب اپلیکیشن های دینامیک از نظر پیچیدگی در سطح بالایی قرار دارند. این برنامه ها برای درج و حذف و بروزرسانی اطلاعاتشان از بانک های اطلاعاتی استفاده می کنند. وب اپلیکیشن های دینامیک دارای یک پنل مدیرتی برای مدریت محتوا هستند که به این پنل مدیریتی در وب اپلیکیشن دینامیک CMS نامیده می شود. از CMS ها برای ایجاد تغییرات در متن، تصویر، ویدیو و هرگونه محتوایی که در وب اپلیکیشن قرار دارد استفاده می شود.
رایج ترین زبان های برنامه نویسی که در سیستم های تحت وب استفاده می شود می توان به PHP و ASP.NET اشاره کرد. این زبان های برنامه نویسی امکانات فراوانی را در اختیار طراحان سایت قرار می دهند که برای مدیریت محتوا و تغییر ساختاری نیز می توان از آن ها استفاده کرد.
-
وب اپلیکیشن استاتیک
وب اپلیکیشن های استاتیک بر خلاف وب اپلیکیشن های دینامیک توانایی کمی در نمایش محتوا دارند و این بدین معناست که امکاناتی که در ایجاد تنوع در محتوا کاربرد دارند محدود می باشند. وب اپلیکیشن های استاتیک به وسیله HTML و CSS به وجود می آیند اما این بدان معنا نیست که تنها قلب های طراحی وب اپلیکیشن های استاتیک هستند.
براساس نیاز مشتری میتوان از ابزار هایی نظیر Ajax و jQuery نیز استفاده کرد. با استفاده از این ابزار ها میتوان ویدیو، گیف و متن نیز اضافه کرد. به علت محدودیت های موجود در وب اپلیکیشن های استاتیکایجاد تغییرات بسیار دشوار و زمان بر می باشد. برای اعمال تغییرات باید روی کد های HTML تغییرات را اعمال کنیم که فرایندی طولانی و دشوار است و باید توسط طراح سایت انجام شود.
-
وب اپلیکیشن های مبتنی بر سیستم های مدیریت محتوا یا CMS
محتوایی که در این وب اپلیکیشن ها بارگذاری می شود قابلیت ویرایش مداوم را دارند. به همین منظور با توجه به نیاز مشتری در نصب و راه اندازی سیستم مدیریت محتوا شرایط و تغییرات متناسب اعمال می شود. پس از آن که CMS راه اندازی شد ادمین ها می توانند به راحتی برای بارگذاری و مدیریت محتوای خود اقدام کنند. تعدادی از CMS های شناخته شده عبارتند از :
-
وردپرس
معروف ترین و پر استفاده ترین پلتفرم مدیریت محتوا در دنیا وردپرس است. قابلیت استفاده آسان از این پلتفرم آن را به محبوب ترین پلتفرم نسبت به رقبای خود کرده است. شایان به ذکر است که وردپرس امکانات زیادی را در اختیار توسعه دهندگان وب قرار می دهد اما بهتر است که در طراحی برنامه های تحت وب که به عنوان مهم ترین بستر تجارت در دنیا به حساب می آیند از پلتفرم های اختصاصی تری استفاده کرد.
-
جوملا
بعد از وردپرس دومین پلتفرم شناخته شده در مدیریت محتوا جوملا می باشد. جوملا دارای ویژگی های بصری با تنوع بالاست.
نمونه وب اپلیکیشن های موفق
-
تاکسی آنلاین اوبرUber به عنوان سامانه تحت وب
نمونه خارجی یک وب اپلیکیشن کاربردی که سهولت اسفاده از آن موچب محبیتش شدهاوبر است. اوبر معروف ترین سرویس تاکسی آنلاین در دنیا است. اوبر وب سایت خود را از صفر به عنوان وب اپلیکیشن بازسازی کرد تا تجربه متفاوتی نسبت به اپلیکیشن های موبایل ارائه دهد. وب اپلیکیشن اوبر به گونه ای طراحی شده است که حتی شبکه های اینترنتی با پایین ترین سرعت که به طور مثال می توان شبکه های2G را نام برد نیز می توانند از خدمات آن استفاده کنند.
این اقدام سبب سهولت استفاده برای کاربرانی می شود که تلفن همراه آن ها قدیمی است و توانایی پشتیبانی و سازگاری از اپلیکیشن تلفن همراه اوبر را ندارد.
-
فروشگاه اینترنتی دیجی کالا Digi Kala به عنوان سامانه تحت وب
نمونه ایرانی یک وب اپلیکیشن موفق و شناخته شده که در صدر وب اپلیکیشن های موفق ایرانی و همینطور فروشگاه های آنلاین است می توان به دیجی کالا اشاره کرد. بدون شک همه کاربران فضای مجازی نام این پلتفرم پیشرو در تجارت الکترونیک را شنیده اند. دیجی کالا در فرهنگ سازی خرید آنلاین علل الخصوص خرید کالای مصرفی و الکترونیکی و دیجیتال نقش سازنده ای را ایفا کرده است.
وب اپلیکیشن این پلتفرم خرید آنلاین به این دلیل محبوب ومعروف است که علاوه برنمایش خود کالا از زوایای مختلف و توضیحات کامل درباره محصول و ویژگی های آن میتوان نظرات کاربرانی که آن محصول را خریداری و استفاده کرده اند را نیز خواند.
همچنین میتوان سوال های احتمالی که درباره هر محصولی دارید را نیز بپرسید. یکی از مزایای این وب اپلیکیشن که موجب اعتماد روز افزون کاربرانش شده اعلام اصل یا غیر اصل بودن هر محصول است که قبل از خرید می توان از آن اطمینان حاصل کرد.
مقاله ی حاضر توسط تیم تولید محتوا و سئو شرکت استادان سیستم تهیه و تدوین شده است. استادان سیستم آماده ارائه خدمات طراحی سایت به هموطنان عزیز می باشد.